Rukwinden tot lokaal 130 km/h mogelijk zondagavond

In deze update in verband met storm Ciara moeten we helaas bevestigen dat de weermodellen vasthouden aan zeer zware windstoten vanaf zondagnamiddag.

De gemiddelde wind zal in de warme sector 's namiddags al 7 tot soms 8 beaufort halen, wat zeer veel is voor streken landinwaarts.

In de late avond, rond middernacht, trekt het koufront snel van west naar oost over het land. Dit front valt over ons land samen met de linker uitgang van een stevige jetstreak. Dit versterkt de activiteit op het koufront en zorgt voor een potentiële onstabiliteit (tgv stratosferische dry-air intrusion) bij het front. Waarschijnlijk zal er sprake zijn van een dubbele structuur (pseudo koufront/secundair koufront) waarbij vooral op dit 2de front (die meteen volgt op het grondfront) convectief actief zal zijn. Er zal waarschijnlijk sprake zijn van enige lijnconvectie waarop zeer sterke stijgbewegingen voorkomen. 

Zo kunnen de sterke winden vanop hogere niveau's naar de grond getrokken worden. Op een hoogte van zo'n anderhalve kilometer staat er zondagavond over ons land een wind van maar liefst 150 à 160 km/h. Een groot deel daarvan valt in de buien bij het front naar beneden en dat verklaart waarom diverse weermodellen op het front windstoten berekenen van gemakkelijk 110-120 km/h. Her en der is er bij een (onweers)bui op het front rukwinden mogelijk tot 130-135 km/h.

De piek van de storm wat betreft windstoten (die de meeste schade veroorzaken) wordt voorzien tussen zondag 18 uur en maandag 3 uur 's morgens.

Gezien het convectieve karakter op het koufront en de enorm hoge windshering (ook in de laagste niveau's) is er een verhoogde kans op een lokale windhoos, al is de absolute kans hierop vanzelfsprekend laag. Ook onweer is mogelijk.

Ook na de piek van de storm blijft de wind zeer hard waaien en ook maandag overdag zijn bij buien nog windstoten mogelijk tot lokaal 100 km/h. De gemiddelde wind blijft krachtig tot zeer krachtig (6 à 7 beaufort). Dinsdag is er minder wind al zijn ook dan nog pieken tot 80 km/h mogelijk. Het wordt pas echt rustiger naar woensdag toe.