Lorenzo UPDATE - LORENZO trekt vrijdag over België

Het is nu zo goed als zeker, de restanten van orkaan Lorenzo trekken later op vrijdag dwars over ons land. Dit wordt ook bevestigd door het National Hurricane Center (kaartje links).

De fronten, verbonden aan de depressie, zullen ons vrijdagochtend al bereiken maar meer dan wat regen zal dat niet geven. Er blijft met andere woorden nauwelijks nog iets over van de ooit zo krachtige categorie 5 orkaan.

Veel orkanen trekken in de tropische zee westwaarts richting Golf van Mexico of oostkust van de VS en buigen dan over de westelijke Atlantische Oceaan noordoostwaarts om dan eventueel opgenomen te worden in de westcirculatie die veelal heerst over de gematigde breedten. Op die manier is er veelal niks meer waar te nemen van deze post-tropische cyclonen op het moment dat ze enkele dagen in de westcirculatie vertoeven (ze vullen snel op of worden opgenomen in een of andere extra-tropische Atlantische depressie). Dat is goed te zien op onderstaande kaart met tracks van de tropische stormen in de geschiedenis. Het a-typische traject van Lorenzo (geel) is hierop goed te zien.


Lorenzo was een storm zoals vele kiemde nabij de westkust van Afrika (bezuiden de Kaapverdische Eilanden) en zo westwaarts trok. Evenwel boog de storm snel af naar het noorden en zodoende bleef de orkaan in het oostelijke deel van de Atlantische Zee rondtollen om dus pas zeer laat opgenomen te worden (vandaag pas) in de westcirculatie.

Tekst: (c) Karim Hamid