Halve zondvloed

"Want over nog zeven dagen zal Ik doen regenen op de aarde veertig dagen, en veertig nachten; en Ik zal van den aardbodem verdelgen al wat bestaat, dat Ik gemaakt heb." (Genesis. 7)

Zo'n vaart zal het niet lopen, maar wanneer we de meerdaagse bekijken in de diverse weermodellen doet het wel even denken aan een halve zondvloed, zeker na al dat droogtegeweld van de laatste maanden/jaren. Het is inderdaad lang geleden dat de zonale stroming/westcirculatie nog zo sterk aantrok over de oostelijke Atlantische Oceaan. 

De straalstroom zal volgende week soms sterk in kracht toenemen en bovendien veelal in onze buurt slingeren. We bevinden ons bovendien vaak aan de koude kant ervan, waar de actiefste neerslaggebieden zich ophouden.

Na doortocht van ex-orkaan Lorenzo vandaag (met overigens veelal slechts wat lichte regen) wordt het zaterdag een veelal droge dag. Zondag echter trekt een kletsnatte regenzone door het land en kan er gemakkelijk 15 tot 20 liter wat vallen. Het wordt ook niet veel warmer dan een graad of 12 à 13. Zondag wordt een echte binnenblijfdag. Maandag krijgen we een korte droge pauze met wat zon maar dinsdag arriveert alweer een nieuwe actieve regenzone vanaf het westen. De wind wakkert daarbij aan en maakt het herfstgevoel compleet. Het tweede deel van de week blijft het allesbehalve droog met af en toe doorkomst van regen- of buienzones. De 15 graden halen we niet of amper en er staat veelal een goed voelbare zuidwestenwind.

In de komende zeven dagen kan er op veel plaatsen zo'n 50 tot 70 liter water vallen, wie weet lokaal nog wat meer.