Van nazomer naar nazomer

We beleven dezer dagen mooi nazomerweer. Dit in navolging van de voorbije jaren waar de zomer vaak van geen ophouden wist. 

Na zondag echter spoelt polaire lucht over ons land en is het een pak koeler met maxima rond 17 à 18 graden. Een nieuw hogedrukgebied loopt intussen evenwel reeds warm ten zuidwesten van de Britse Eilanden en zal vooral tijdens het tweede deel van de komende week van belang worden en traag maar zeker onze kant opkomen. Tegen volgende vrijdag ligt de kern volgens de laatste modelberekeningen over de Benelux. Vanaf donderdag is het vaak zonnig al wik het kwik dan nog niet mee, het wordt slechts 18 graden. Wanneer vrijdag de wind ruimt naar het oosten kan het enkele graden warmer worden en halen we een aangename 20 graden. Wanneer de hogedrukkern tijdens komend weekend dan ten oosten van ons komt te liggen gaat het pas helemaal los. De weermodellen berekenen voor aanstaande zaterdag zonnig nazomerweer met toptemperaturen tot 26 à 27 graden. Zondag wordt het zo mogelijk nog warmer en halen we op veel plaatsen 27 à 28 graden. Ook maandag zou het kwik nog ruim boven 20 graden moeten uitkomen.


Er zijn in dit verhaal wel nog enkele addertjes onder het gras. Ten eerste zal veel afhangen van hoe snel een trog over de Oceaan naderbij komt. Gebeurt dat wat sneller dan nu berekent, dan kan het weekend alsnog veel minder zomers uitpakken. Daarnaast zitten er in deze verwachtingen enkele tropische stormen vervat. Zo zal tropische storm Humberto de komende dagen aansterken tot orkaan en via de Bermuda-eilanden op het einde van volgende week over de oostelijke Atlantische Oceaan arriveren. Het is afwachten wat de impact van deze storm zal zijn op het grootschalige stromingspatroon en hoe fel de modellen zich de tanden zullen stuk bijten op dit systeem.