Florence, Helene, Mangkhut en nazomer.

Orkaan Florence is afgezwakt tot een cat1 orkaan en bevindt zich vlak voor de oostkust van de VS. Op de radarbeelden (links) is het oog zeer goed te zien met daarrond de klassieke convectieve neerslagbanden. Het zijn deze neerslagbanden die voor de meeste schade zullen zorgen. De orkaan buigt, in tegenstelling van wat normaal te verwachten valt, de komende 12 uur naar het zuidwesten en vertraagt verder. Dat wil zeggen dat de zware neerslag lang over eenzelfde gebied zal blijven hangen. Het oog (met een kerndruk van 958 hPa) zal ergens in het zuiden van North-Carolina aan land gaan in de loop van de dag. Naast de neerslag zal de stormvloed (de opstuw van zeewater die door de orkaan op gang wordt gebracht) schade veroorzaken in de kuststreek zelf. Uiteraard is er nog de wind met een gemiddelde windsnelheid nabij het oog tot 120 km/h met rukwinden rond 150 km/h.

Een veel gevaarlijkere tropische storm is typhoon Mangkhut. Terwijl Florence aan land gaat als een cat1 orkaan (met een gemiddelde windsnelheid rond 120 km/h) zal Mangkhut het noorden van de Filipijnen bereiken als een cat5 systeem, met een gemiddelde wind rond 240 km/h (!!!) met rukwinden rond 260 km/h. Later zal de typhoon als een cat3/cat4 storm het zuiden van China bereiken, net ten zuiden van Hong Kong.


Tenslotte is er nog de tropische storm Helene. Op zich een weinig actief systeem, maar deze storm trekt de komende dagen richting Britse Eilanden en zal daar aan land gaan tegen dinsdag. De depressie zal in die gebieden voor stormweer zorgen met dinsdag daar rukwinden in de grootte orde van 110-20 km/h. Voor ons land zorgt Helene voor een extra opstuw van warme lucht uit het zuiden. Laat ons duidelijk zijn, Helene op zich is niet in zijn geheel verantwoordelijk voor een nazomers weer volgende week. Daarvoor zorgt immers een uitzakkende hoogtetrog over de Atlantische Oceaan west van de Britse Eilanden. Helene zorgt enkel voor een tijdelijke extra duwtje. Op het moment dat Helen al lang van de weerkaarten verdwenen is, wordt het pas echt warm met woensdag maxima ruim boven 25 graden. En daar heeft Helene dus nog weinig mee te maken. Laat u dus niet wijsmaken wanneer de media roept dat Helene zorgt voor zomerweer over ons land!