Orkaan Pablo vlakbij Europa

Alweer ontstond een tropische storm, Pablo genaamd, dicht bij het Europese  vasteland. De storm bereikte zelfs heel even orkaankracht (CAT1). De storm ontwikkelde zich bezuiden de Azoren binnen een extra-tropische storm en kende daarmee een zeer vreemde ontwikkeling.

Zoom op het oog van de orkaan (27 oktober 2019)
Volgens de schoolboeken kunnen orkanen zich niet ontwikkelend in deze contreien, onder meer
omdat het zeewater veel te koud is hiervoor. Maar meer en meer wordt aangetoond dat dit wel degelijk kan, al zijn het wel veelal 'relatief' zwakke systemen.

Meteosat-8 opname van 27 oktober 2019 - Duidelijk te zien is hoe dicht de orkaan bij Spanje tolt
Dat restanten van orkanen nabij Europa komen is niet uitzonderlijk. Dat tropische stormen bij Europa ontstaan en al dan niet deels nog duidelijke eigenschappen hebben van zo'n storm (inclusief soms met oog) is wel bijzonder.

Onderstaande kaart toont alle locaties waar tropische cyclonen het orkaanstatuut haalden. Daaruit blijkt dat Pablo de meest oostelijke orkaan is sinds minstens 1950 en daarmee een feitelijk record vastzet. Enkel Vince (2005) werd zo dicht bij het Europese vasteland een orkaan.


Begin oktober hadden we nog tropische storm Lorenzo die dichtbij Europa als orkaan actief was (toen zelfs even cat5). Vorig jaar trok orkaan Leslie nog over delen van Spanje en Portugal en ook in 2005 trok een orkaan (Vince) over Portugal.


Pablo verzwakt verder en wordt opgenomen in grootschalig lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan.