Zwaarste orkaan ooit over oostelijke Atlantic komt naar België

Een over-the-top titel, maar eigenlijk wel de waarheid. Al zullen we er weinig van merken...

Lorenzo gaat de boeken in als zeer ongewone orkaan. Het is de eerste orkaan die zo zwaar (categorie 5 tot een paar dagen terug!) zo ver noordoostelijk over de Oceaan heerst en bovendien is de storm groot in omvang. De storm trekt richting Azoren, en net doordat daar dergelijke stormen niet voorkomen, zijn zij totaal niet voorzien op dergelijke orkanen. Dit is dus helemaal anders dan wanneer een orkaan over pakweg Cuba of de Antillen trekt.

Concreet zijn de modellen het nu min of meer onderling eens (zie blog van gisteren) over het traject van deze ongewone orkaan Lorenzo, al is er altijd enige onzekerheid (met tropische stormen weet je nooit zeker). De verwachting blijft dat de orkaan als CAT1 over de westelijke Azoren zal trekken en daar, zeker over de westelijke eilanden Corvo en Flores, schade zal aanrichten door wind, regen en vloedgolven. Het ECMWF model berekent voor die westelijke eilanden windstoten rond 250 km/h en een gemiddelde wind aan de kusten rond 100 km/h. De orkaan zal daar morgenochtend aankomen.

Voorspelling van het Europese weermodel ECMWF voor morgenochtend. Enkele eilanden van de Azoren zijn aangeduid in het rood.

Vervolgens trekt de storm als post-tropisch systeem (dat wil zeggen dat de storm zijn tropische kenmerken tegen dan verloren heeft door het koude zeewater) richting het noorden van Ierland en Schotland. Vooral over Ierland zijn zware windstoten mogelijk en kan het flink spoken. De storm zal daarna sterk afbuigen naar het oosten tot zuidoosten en vervolgens via de Noordzee richting Benelux trekken. De eraan verbonden regenzone zou vrijdag over ons land trekken en de depressiekern zelf over de Noordzee en Nederland. Maar tegen die tijd is de depressie zo goed als opgevuld.

Maar misschien is het dus gewoon interessant om weten dat vrijdag de restanten van de zwaarste orkaan ooit over oostelijk Atlantisch gebied (en de enige CAT5 ooit die zo zicht bij Europa voorkwam) over ons zullen trekken.

Om het even in perspectief te brengen: CAT5 orkanen (de zwaarste categorie) komen niet elk jaar voor gemiddeld. Over een periode 1930-2019 werden slechts 34 dergelijke orkanen vastgesteld over het Atlantisch zeegebied, dat is gemiddeld 0,38 per jaar. Dit jaar zij dat er dus al twee (Dorian en Lorenzo).