Traject orkaan Lorenzo onzeker

Orkaan Lorenzo zet momenteel koers naar het westen van de Azoren, de bekende eilandengroep in de Atlantische Oceaan. Het is zeer uitzonderlijk dat een orkaan daar langskomt. Vaak krijgt de oostelijke helft van de Atlantische Oceaan eerder restanten van orkanen en tropische stormen te verduren, waarvan de tropische kenmerken zijn verdwenen. In dit geval gaat het dus om een onvervalste orkaan van categorie 2. Op zijn hoogtepunt had deze orkaan het label van categorie 5, wat de hoogst mogelijke categorie is op de schaal van Saffir Simpson.

Op het moment dat de orkaan de Azoren zal bereiken (dinsdagavond) zal de orkaan nog een kracht hebben van categorie 1. De gemiddeld wind zal dan rond 150 km/h schommelen met rukwinden in de buurt van 200 km/h of wat meer. Bovendien zal de orkaan voor hoge stormvloeden zorgen nabij de kust. De schade kan met andere woorden aanzienlijk zijn.


Vervolgens trekt de storm verder noordwestwaarts en zal zij interageren met de westcirculatie in de hoogte. Echter, over hoe dit precies zal verlopen zijn de modellen het onderling oneens. Volgens sommige modellen wordt de orkaan (tegen die tijd extra-tropisch en dus aangeduid als ex-orkaan of post-tropische storm Lorenzo) opgenomen in een hoogtetrog bezuiden Groenland. Andere modellen, zoals het Europese en Amerikaanse weermodel, laten in hun laatste berekeningen de storm richting Schotland trekken om vervolgens oostwaarts af te buigen richting Noordzee en de Benelux tegen vrijdag/zaterdag. In beide gevallen zou dat vooral voor Ierland een risico inhouden voor zware windstoten in de orde van 130/140 km/h.

Wat ons land betreft zou het gaan om wat regen en winderig weer zonder noemenswaardige windstoten. Het vooropgezette traject (afbeelding hieronder)  van het Amerikaanse National Hurricane Center, die de orkanen over de VS en o.a Atlantische Oceaan monitort en een autoriteit is op dat gebied, toont een compromis tussen beide scenario's en suggereert door de grote breedte van de voorspelkegel zowel een mogelijkheid dat de kern van de storm richting IJsland afbuigt, of richting Schotland.


Tekst: (c) Karim Hamid