Dinsdag kans op zwaar onweer

Hieronder volgt een technische bespreking. Samengevat: dinsdagnamiddag/avond is er kans op zwaar onweer met gevaar voor windschade en grote hagel. Dit vooral over de oostelijke landshelft. 

Ons land bevindt zich de komende week aan de oostflank van een geblokkeerde hoogtetrog nabij de Britse Eilanden.

Van de belang is de evolutie van deze hoogtetrog waarbij een kanteling te zien is van de trogas van SW-NE naar S-N. Over West-Europa wordt de hoogtestroming bijgevolg zuidelijk en wakkert flink aan. Hierdoor komt de warme en potentieel onstabiele luchtmassa boven het Spaanse plateau vanaf vannacht in beweging en bereikt ons dinsdagnamiddag/avond. Aan de grond is sprake van een thermische depressie die met de stroming snel onze kan opkomt en devalueert naar een thermische vore, aan de voorzijde van een golvend koufront dat pas dinsdagnacht over ons land komt te liggen.

Boven Frankrijk is er dinsdagvoormiddag sprake van een snel bewegende mesoschaal trog op 850 hPa die voor een toenemende onstabiliteit zorgt en tevens toenemende stroming. De windshering neemt toe tot significante waarden door de naderende trog en eraan gekoppelde sterke hoogtewinden, zowel op middelhoog (ca 850 hPa) als op hoog niveau (ca 500 - 300 hPa). 

De configuratie doet denken aan een Spaanse pluim met bijhorende typische CIN waardoor convectie de kop wordt ingedrukt en het afwachten is tot voldoende stijgbewegingen voor een doorschieten van de onstabiliteit zorgt. In deze moet dit dus komen van de naderende trog (in de hoogte) en convergentiegebied (aan de grond).

Dinsdagnamiddag stijgt boven België de latente onstabiliteit tot zo'n 1000 à 1500 J/kg wat op zich eerder matige waarden zijn. Maar het zijn vooral de dynamische parameters die hoge pieken halen.

De progtemp voor Brussel van het WRF weermodel hieronder is veelzeggend en toont de bovengenoemde onstabiliteit maar daarnaast een zeer mooie directionele windshering alsook windtoename, zowel in de lage niveau's alsook boven 500 hPa (tot 70 kts op 250 hPa door nabijheid jetstreak in opgaande trog-tak. Het hodogram (rechtsboven) toont een potentieel gevaarlijke boogvorm met een SRH tot ruim 200 m2s2.


Zowel ECMWF als WRF geven significante kans op supercells/bow echoes met zowel EHI als SCP waarden boven 2. Ook de STP gaat over het oostelijke deel van België naar hoge waarden waardoor de kans op een lokaal windhoos fenomeen aanwezig is. De IVENS index toont windstoten rond 100 km/h bij onweer. Daarnaast suggereert o.a. ECMWF hagel met diameter rond 3 à 4 cm.

Door de sterke bovenstroming zullen de buien snel organiseren en bovendien snel doortrekken. Eventuele schade zal er vooral komen van wind en hagel.

Uiteraard is het geen zekerheid dat de onweersbuien maar de kans is reëel met veruit de grootste kans over de oostelijke landshelft en deels ook centrale deel van het land.