zomerweer krijgt eindelijk eerlijke kansen...

Het zomerweer werd vorige week in sommige media voor deze week geprogrammeerd maar dat was ietwat voorbarig. Nu, het zomerweer komt er wel, maar dan een weekje later en de voorbereidingen worden deze week al genomen. Het zomerse weer wordt niet zozeer veroorzaakt door het komen van een gunstige weersituatie op de weerkaarten, maar vooral door het verdwijnen van één. Maanden reeds zorgt hardnekkige trogactiviteit nabij IJsland voor de aanvoer van vrij koele tot zeer koele lucht, maar vooral als blokkade voor uitbreiding van het Azorenhoog. De komende 120 uur begint het hoogtelaag over het Noordpoolgebied sterk in activiteit af te nemen zoals in onderstaande afbeelding te zien is (links de actuele situatie op 500 hPa, rechts de situatie volgende dinsdag).

Ligt de geopotentiaal isohyps van 584dam nu nog over Spanje, dan ligt hij begin volgende week over Schotland. Het is duidelijk dat het Azorenhoog daar meteen zal van profiteren en in onze buurt zal komen te liggen. Het panel van ECMWF hierna spreekt boekdelen waarop eveneens in de hoogte (kleuren) de poolstreek op 500 hPa sterk opwarmt (de groene kleur gaat er steeds meer uit) en anderzijds zien we aan de grond (witte lijnen) dat hogedrukcellen zich afsnoeren van het Azorenhoog en het Europese continent opzoeken.


In eerste instantie luidt dit een felle weersverbetering in vanaf volgend weekend en vooral vanaf volgende week met veel zon, droog weer en maxima rond of boven 25 graden. Van een blokkade is geen sprake en erg warm (30+) zomers weer zit er niet in, maar daarmee blijft het weerbeeld wel stabiel zonder al te veel onweersdreiging en met nachten die slaapvriendelijk blijven. Kortom, voor veel mensen hét ideale zomerweer...

Hoe het verder moet weet geen kat maar het stemt me gunstig (althans vanuit het perspectief van de gemiddelde zomerliefhebber) dat het polaire hoogtelaag veel van z'n pluimen heeft verloren. De hoop stijgt dan ook dat we eindelijk verlost zijn van het maandenlange trogweer met zeer frequente noordelijke winden.

Voor liefhebbers van onweer betekent deze evolutie alweer 10 tot 15 dagen weinig kansen op zware onweersbuien en intussen is het dan al midden jullie. Niet dat het daarna niet stevig onweren kan maar de piek van het onweerseizoen in de Lage Landen situeert zich toch van mid-juni tot mid-juli. Daarna gaat het met de onweersfrequentie vaak nog omhoog, maar de zwaarste exemplaren gaan er van dan af gemiddeld gezien traag maar zeker uit.