
De grens is ook scherp, getuige het kaartje voor zondag van de temperatuur op 850 hPa en de 2m temperatuur. Op zondag wordt het op 850 hPa maar liefst 10 graden volgens het Amerikaanse model, terwijl het over Denemarken op hetzelfde moment -10 graden wordt. Op de middag wordt het over het zuidwesten van België een graad of 12 terwijl het dan over Friesland een graad of 3 vriest.
Dergelijke scherpe temperatuurgrenzen hebben we in het verleden nog wel gezien, de meest legendarische wel rond oudjaar 1978-1979, welke de kaart hiernaast weergeeft. Alles over deze legendarische situatie kan u hier lezen.
Erg veel hoeft er dus niet te gebeuren om de winter ook over de Benelux te laten binnenvallen. Maar toch lijkt de tegengas van de uitgestrekte depressie op de Oceaan ruim te volstaan. De ensembles tonen een zgn. bifurcatie in de pluim, dwz, vanaf donderdag is er een splitsing waarbij een deel van de ensemble leden kiest voor de oceaanlucht, en een ander deel voor de koude landlucht. De meerderheid, incl. de operationele- en controlerun, gaan voor de zachte oplossing. In het noorden van Nederland is het tijdelijk dus een ander verhaal want daar haalt de koude lucht het wel tot ergens maandag/dinsdag. Met de continue aanval van actieve neerslagzones welke zich min of meer te pletter lopen op het hogedrukbastion over Noord-Europa en Rusland, is het ook uitkijken voor gladde wegen over noordelijk Nederland.
Nabij de wintergrens zal er de komende dagen immers een mengeling vallen van nu eens sneeuw, dan weer ijzen of iets daar tussen in. Kortom, voor deze regio van Nederland, maar ook delen van Duitsland, worden het spannende tijden. Voor de andere streken in de Benelux wordt het zacht tot zeer zacht en vooral erg nat.