weerkaartbespreking op zondag

Wederom staat een winterse week op het menu, al zijn de weerkaarten wel anders dan de afgelopen koudegolf. In eerste instantie is de situatie gelijklopend met een blokkade op de oceaan en een grondhoog bij de Britse Eilanden. Door de nabije positie van het grondhoog is de transportkou minder uitgesproken, de aangevoerde lucht is m.a.w van niet zo ver afkomstig. Doordat de zachte lucht nooit erg ver is doorgedrongen naar het noordoosten was er niet veel nodig om de koude lucht opnieuw tot bij ons te brengen en dit is afgelopen nacht ook vlot gebeurd.

Vannacht bereikt ons een regen/sneeuw zone vanaf de Noordzee welke zich via de oostflank van het hogedrukgebied naar beneden rolt en vooral een stuk landinwaarts voor wat sneeuw zal zorgen. Achter deze storing bereikt ons opnieuw zeer koude lucht in zoverre dat het dinsdag overdag blijft vriezen.

Wat hierna gebeurt is wat we zouden kunnen zien als een ongunstige evolutie en misschien wel het begin van het einde. De hogedrukblokkade trekt zich verder terug naar het westen en tegelijk dendert een kanjer van een koude trog naar West-Europa vanuit het Noordpool gebied. Deze trog zorgt in eerste instantie voor best spannend winterweer maar zuiver kaart-technisch is dit allerminst een interessante evolutie. De trog zal zich immers nestelen bij de Britse Eilanden en wat gaan opwarmen in de hoogte. De trog neemt vervolgens de taak van sturend laag op zich neer en zo zien we het polaire front gevaarlijk dichtbij komen vanuit het zuiden, omhoog gestuwd door uitdiepende randdepressies zuid van het eerder genoemd sturend laag.

Maar zoals gezegd is het eerst best spannend naar donderdag toe, wanneer de trog ons via de Noordzee bereikt en vooral bijhorende actieve storingen over de Lage Landen voortduwt. De bijhorende depressie is deels gevuld met vochtige en zachte oceaanlucht, welke helemaal van de andere kant van de blokkade afkomstig is en via de zakkende trog tot bij ons komt onder de vorm van en warme sector. Het is duidelijk dat een deel van de soms intense neerslag donderdag als regen of smeltende sneeuw zal vallen in de lagere gebieden. Echter zal het achter de warme sector snel opnieuw afkoelen en zal waarschijnlijk een deel van de neerslag overgaan in sneeuw op de meeste plaatsen.

Afhankelijk van hoeveel van de neerslag onder vaste vorm valt zal dat op veel plaatsen toch een sneeuwlaag van diverse cm kunnen opleveren. Boven 500m verwacht ik toch 10-15 cm verse sneeuw.

Vrijdag overdag en waarschijnlijk nog een groot deel van het weekend is het opnieuw koud tot zeer koud. Dit hebben we dan te danken aan aangevoerde stagnerende koude lucht, niet echt meer van pure transportkou. Het zal tegen dan ook uitkijken zijn voor storingen welke in Frankrijk actief zijn en steeds meer noordwaarts trekken. Deze zouden uiteindelijk ook voor sneeuw kunnen zorgen maar dat is wel erg ver weg.

Het lijkt er met de huidige weerkaarten op dat na het weekend de kansen op doorzettende dooi waarschijnlijk wordt.