
Onzekere factor was dus niet die hitte, maar wel in hoeverre die verdreven zou worden door onweer, wat bij ons wel eens durft te gebeuren.
Weerinstanties maakten zich dan ook op voor een lastige 24 uur want kennelijk waren de modellen het geenszins eens over wat gebeuren zou. Wanneer zou het koufront doorkomen? Komt er onweer voor het front uit of is de lucht te droog daarvoor? En als er onweer komt, hoe zit het met de windshear op dat moment? Allemaal belangrijke vragen die de forecaster zich moet stellen maar waarop weinigen vaak een pertinent antwoord kennen.
Ook nu dus bleven vele van deze vragen tot laat op de dag onbeantwoord want waar bleven nu die aangekondigde buien?! Het KNMI had immers zelfs een zeldzaam 'weeralarm' opgesteld. Dit weeralarm is veel kieskeuriger dan een 'waarschuwing' die vele weerinstituten uitgeven. Als het KNMI een weeralarm uitbrengt dan zet dat meteen een gans mechanisme in gang en worden vele instanties verwittigd en aangemaand maatregelen te treffen.
Over de zin en de onzin van zo'n zeer arbitrair systeem als het weeralarm is al veel heen en weer gediscuteerd op diverse fora. Ik heb de aanloop tot deze beslissing en zo wegens andere bezigheden niet kunnen opvolgen en zal hier dus niet oordelen over het al of niet nodig zijn van een weeralarm maar één ding staat vast: wie daadwerkelijk op het terrein staat en de knoop moet door hakken met mogelijk verstrekkender gevolgen (in goede of slechte zin) kijkt er anders tegenaan dan de mensen die de boodschap van het instituut enkel hoeven te lezen.