Flink kouder weer op komst

Vandaag beleven we de laatste erg zachte dag met maxima tot 13 graden. De regen moeten we er bij nemen. Een depressie, die voor al deze nattigheid zorgt, trekt vannacht over ons land en schuift vervolgens door naar Polen. Erachter dendert rechtstreeks polaire lucht over ons land vanuit het noorden. We zullen dat geweten hebben want morgen is het al dik 5 à 6 graden kouder dan vandaag en vallen er buien. Hoe later op de dag, hoe meer de buien een winters karakter aannemen. In Laag- en Midden-België zijn dat dan buien van regen, smeltende sneeuw en stofhagel. Boven 400 m worden dat sneeuwbuien. In de Ardennen kan het tegen de avond dus wit gaan zien en beleven ze lokaal een witte Kerst. In Vlaanderen zal dat zoals de traditie het wil een groene en grijze Kerst zijn. 

Vrijdag en zaterdag verlopen op een bui na droog en het wordt nog wat kouder met maxima dan rond 4 à 5 graden op vrijdag en zo'n 6 graden op zaterdag. Zondag zakt een impressionante en diepe depressie van IJsland naar de Britse Eilanden. Het zou die dag wel eens kunnen gaan spoken met veel regen, in het oosten eventueel smeltende sneeuw en in de Ardennen mogelijk vrij veel sneeuw. Daarbij komt nog een gure zuidenwind met rukwinden tot 80 km/h, misschien wel tot lokaal 90 km/h. De luchtdruk over ons land zakt dan onder 980 hPa.

De dagen daarna blijven we in vrij koele lucht zitten. De straalstroom bevindt zich diep zuidwaarts ter hoogte van de Middellandse Zee wat dus impliceert dat ook de zachte luchtmassa's ver van ons verwijderd zijn. Vanaf volgende week wordt het dan ook niet veel warmer dan zo'n 4 graden overdag. 's Nachts vriest het licht. Naar het tweede deel van volgende week toe lijkt het nog wat verder af te koelen met maxima in Vlaanderen rond zo'n 3 graden. Dit alles betekent ook dat de eventuele sneeuw die er zondag valt in de Ardennen, er blijft liggen en er eventueel kan geskied worden, al is dit door Covid evenwel verboden helaas.