Tropische storm Theta in de maak?


Met tropische storm Eta telde 2020 reeds een extreem hoog aantal tropische stormen: nl. 28. Dit is evenveel als in het recordjaar 2005. Het is dit jaar pas de tweede keer dat de reguliere stormnamen 'op' zijn en men het Griekse alfabet moet aansnijden. Overigens is ook storm Eta nog steeds niet uitgeraasd. Sinds 1 november raast de storm rond in het Caraïbisch gebied (afbeelding links) en was even zelfs een zeer zware cat4-orkaan. De storm ging zo aan land in Nicaragua en keerde erna via Honduras opnieuw richting open water. Via Cuba is de storm intussen nabij Florida aangekomen en het is de verwachting dat de storm opnieuw orkaankracht zal bereiken de komende dagen op ergens aan land te gaan bij Florida.
Alle ogen (ook die van het National Hurricane Center) zijn intussen gericht op een depressie te midden de (tropische) Atlantische Oceaan. Volgens de meeste weermodellen zal dit systeem verder uitdiepen tot een tropische storm en zo richting Europa trekken. Dit is uiteraard een niet gangbaar traject voor tropische stormen al komt het nog wel voor dat tropische stormen het continent bereiken als echte 'tropische' storm (dit dus los van de meer gangbare restanten van oude tropische systemen). Volgens de weermodellen zou de tropische storm naar het oosten trekken om ten noorden van de Canarische Eilanden richting Spanje of Portugal uit te komen ergens komend weekend. In welke vorm is uiteraard nog zeer onduidelijk. Alles hangt af van het gedrag van een langgolvige hoogtetrog die tegen die tijd over het oosten van de Atlantische Oceaan aankomt.


Het wordt dus op meerdere vlakken een interessant systeem om te volgen, onder meer door het speciale traject maar dus ook omdat de ontwikkeling tot tropische storm 2020 tot een recordjaar zou maken. Vanzelfsprekend is ook nog nooit de naam 'Theta' gebruikt. Ook de naam Eta die de storm nabij Florida heeft, is trouwens een precedent.