Veelal droge en vrij zonnige eerste vakantieweek

De eerste dagen van de herfstvakantie verlopen wisselvallig maar uiterst zacht. Op deze Halloween is het eerst droog met zelfs opklaringen maar tegen de avond trekt een regenzone over ons land. 

Morgen Allerheiligen worden de chrysanten opnieuw van hemelwater voorzien maar het is daarbij uiterst zacht met maxima rond 18 graden! De nacht van Allerheiligen op Allerzielen wordt extreem zacht want het koelt dan net af onder pakweg 17 graden. Dit is dan de aanzet naar een extreem zachte Allerzielen, want aan de voorzijde van een storing klimt het kwik maandag naar maar liefst 19 tot lokaal 20 (!) graden. Door de vele wolken en de sterke wind zal het evenwel frisser aanvoelen. Met rukwinden tot 70 en lokaal misschien 80 km/h zal het zaak zijn de bloempotten stevig vast te zetten.

Vanaf dinsdag schakelen we abrupt over naar een droog en vaak vrij zonnig weertype. Het kwik moet evenwel veel prijsgeven want volgende week halen de maxima meestal slechts zo'n 10 à 11 graden. Ook de nachten wordt koel met zelfs kans op lokaal lichte nachtvorst later op de week. Het wordt daarbij vooral vanaf woensdag erg rustig. Kortom, najaarsweer dus dat uitnodigt tot wandelen. De herfstkleuren zijn komende week nog voldoende aanwezig maar door de koude nachten volgende week zullen die het niet lang meer uithouden aan de takken.

Tropische storm Eta record?

Intussen is het ook uitkijken naar wat in de Caraïbische Zee gebeurt de komende dagen. Daar pakken wolken samen die waarschijnlijk zullen uitgroeien tot de 28ste tropische storm van het jaar, wat een absoluut record zou zijn sinds de moderne waarnemingen. Erg veel stormen dus op het lijstje van 2020, maar het was dan ook een extreem actief orkaanseizoen in de Atlantische Oceaan. Het orkaancentrum in Amerika (NHC) gebruikt voor de naamgeving namen die beginnen met de letters van het gewone alfabet (afwisselend een mannen- en een vrouwennaam). Die letters zijn evenwel al een tijdje opgebruikt (sommige letters zoals X en Y worden nooit gebruikt). 

Daarna is er een backup list voor in het geval de letters op zijn met enkele letters uit het Griekse alfabet (Alfa, Gamma,...). Maar dit jaar zijn ook deze letters op (!) en dit is nog nooit eerder gebeurd. Men zal voor de eerste keer in de geschiedenis moeten putten uit een 2de backup lijst waarbij de eerste naam Eta is. De kans is dus groot dat een dezer dagen we een tropische storm op we weerkaarten met de naam Eta, een unicum.