Nazomer van formaat staat voor de deur..

Na een wat mindere periode tijdens de eerste decade van de maand september lijkt hij dan toch te komen, de vertrouwde nazomer. Het is wel nog enkele dagen doorbijten want pas naar het weekend toe dat er echt kleur zal worden bekend.

Eerst moeten we nog enkele dagen rekening houden met grijze troep en morgen zelfs hier en daar een beetje regen. Vrijdag krijgen we reeds veelvuldig de zon te zien en wordt het zo'n 21 à 22 graden bij weinig wind, dus best aardig najaarsweer. Zaterdag hangen er tijdelijk meer wolkenvelden maar blijft het waarschijnlijk droog. Een hogedrukcel nadert intussen snel maar we bevinden ons dan nog aan de 'verkeerde' kant van de cel met aanvoer van vrij vochtige en frisse zeelucht. Zondag maakt de hogedrukkern de oversteek over ons land en trekt naar Centraal-, later Oost-Europa. Daardoor wordt de aangevoerde lucht dan continentaal en dus droog en bovendien ook warmer. Zondag wordt het vrij zonnig en kan het kwik reeds een zeer aangename 22 à 23 graden halen.

Begin volgende week blijft het droog en wordt het met een zuidelijke tot zuidoostelijke bries steeds warmer met op maandag maxima tot 28 à 29 graden. Dinsdag kan het op veel plaatsen tropisch warm worden met 30 graden en lokaal misschien iets meer. Ook woensdag wordt het nog zo'n 27 à 28 graden op veel plaatsen met veel zon. Tijdens het tweede deel van de week neemt een nieuw hogedrukgebied boven Scandinavië het roer over. Hierdoor wordt de wind meer oostelijk tot noordoostelijk en is de lucht iets koeler. Niettemin halen we ook dan maxima rond 25 à 26 graden en is er regelmatig zon.

Problematisch is evenwel opnieuw de neerslag, of beter gezegd, het gebrek eraan. De komende dagen lijkt er wederom amper regen te gaan vallen, waardoor de droogteindex (SPI) opnieuw keldert en terecht komt in het gebied van 'uiterst droog'.