Klimatologisch overzicht augustus en zomer 2020

Het KMI heeft vanmorgen de klimatologische verslagen gepubliceerd voor zowel de klimatologische zomer (periode juni-juli-augustus) als de vorige maand augustus. Daaruit zijn toch enkele opvallende zaken te destilleren. 

Zo blijkt dat augustus 2020 de op 1 na warmste augustusmaand was sinds het begin van de waarnemingen in 1833. Het verschil wat betreft gemiddelde temperatuur is slechts drie tienden van een graad (20.9 tegen 21.2 graden).

Dit was uiteraard grotendeels te wijten aan de intense hittegolf van 5 tot 16 augustus waarin maar liefst 8  tropische dagen op rij werden genoteerd (Tmax gelijk of groter dan 30 graden). Tijdens de hittegolf schommelden de minimumtemperatuur rond of zelfs boven 20 graden. Dat waren dus erg warme nachten.


De neerslag viel wederom lager uit dan gemiddeld in Ukkel. Er viel slechts een goede 51 mm wat bijna 30 mm minder is dan normaal. Samen met het historische tekort aan neerslag heeft ook deze maand het neerslagtekort niet kunnen keren op landelijk niveau. Hieronder een overzicht van de laatste 12 maanden waaruit enerzijds blijkt dat zowat alle maanden te warm waren en vele maanden ook (veel) te droog.

Wat de zomer betreft: de zomer van 2020 komt op de 8ste plaats in het rijtje van warmste zomers sinds de waarnemingen in 1833. Dit is grotendeels te danken aan de bijna recordwarme augustusmaand (zie onder). Zeker juli was immers aan de koele kant, alsook begin juni.

Het was ook een relatief droge zomer in Ukkel. Tijdens de zomer werd het historische neerslagtekort verder aangescherpt met zo'n 50 mm. Dit deficit werd vooral gegenereerd vanaf midden juli.


Wanneer we de zomer van 2020 vergelijken met de zomers van de voorbije 40 jaar, dan merken we dat deze zomer zowel een warme als een droge zomer was.