Onmenselijk heet of snelle afkoeling?

De komende dagen wordt het steeds warmer en vanaf woensdag gaat het kwik boven de 25 graden. Donderdag wordt het al zo'n 31 graden en vrijdag en zaterdag wordt het zo'n 34 graden, lokaal 35 graden. Tot zover niks nieuws intussen...

Over dat deel van het verhaal zijn alle modellen het intussen danig eens. 

Vraag is wat er nadien gebeurt. Een uitloper van het Azorenhoog komt  naar het weekend toe ver over de Britse Eilanden te liggen en een afzonderlijke hogedrukcel splitst zich vervolgens af en trekt via Engeland naar de Noorse Zee. Dit zorgt voor een noordnoordoostelijke stroming en indien die sterk genoeg en noordelijk genoeg is, kan veel koelere Noordzeelucht de lage landen bereiken. Alles hangt een beetje af van hoe deze hogedrukcel zich zal gedragen en hoe ver haar invloed zal reiken. Een kantje-boord verhaal dus alweer in ons kikkerlandje.

Het Amerikaans model GFS laat zondag de koele zeelucht binnen vallen waardoor het niet warmer meer wordt dan een graad of 24 (in het centrum). Ook na het weekend komt de extreme warmte niet echt meer terug.

Het Europese weermodel ECMWF moet daar echter niks van weten en laat de hogedrukcel snel noordwaarts trekken waardoor de invloed beperkt zou blijven. In dit scenario duurt de hittegolf verder en wordt zelfs nog intenser met maxima rond 36 à 37 graden op zondag, maandag en dinsdag. Deze berekening wordt deels gesteund door de ensemble verwachting van het zelfde model wat vertrouwen geeft.

We moeten een slag om de arm houden aangaande het gedrag van het hogedrukgebied en het feit dat GFS de hete lucht snel laat evacueren. Maar anderzijds moeten we nog steeds sterk rekening houden met een erg intense hittegolf die meer dan een week zou kunnen duren en waarbij het kwik op meerdere dagen rond 35 graden zou schommelen. In de grote steden wordt het lastig slapen met minima die niet onder 20 graden zakken in het midden van de hittegolf.