Kans op flinke hittegolf wordt groot


Karim Hamid (meteoroloog) - 1 augustus 2020

Wat gisteren reeds werd vermoed wordt vandaag bevestigd door de diverse globale weermodellen: we staan aan de vooravond van de eerste hittegolf van het jaar

De komende dagen kunnen we evenwel nog zorgeloos ademhalen in koelere zuivere zeelucht. Begin volgende week wordt het zelfs even wisselvallig en aan de koele kant met maxima die amper boven 20 graden uitkomen.

Dit alles is echter maar tijdelijk want vanaf midden volgende week begint het kwik aan een genadeloze klim met woensdag reeds maxima rond 26 graden en vanaf donderdag maxima boven 30 graden. tegen het weekend komt de 35 graden alweer in zicht op sommige plaatsen. Na volgend weekend zou het wat koeler worden met dan maxima tussen 25 en 30 graden.

Bij dit alles wordt het ook uitermate zonnig en de kansen op warmteonweer lijken uit te blijven. Er staat ook maar weinig wind. Dit alles zou dan garant moeten staan voor een periode van stabiel, zomers en zeer warm zomerweer waarbij de kans dat het tot een officiële hittegolf komt groot is; dat zou dan de eerste hittegolf van het jaar zijn. 

Onderstaande grafiek geeft de kansverdeling weer voor diverse temperatuurklassen (op basis van het Europese globale weermodel). De berekeningen gelden voor midden Nederland maar zijn indicatief voor Vlaanderen. Het mag duidelijk zijn dat ook hieruit blijkt dat de kansen op een hittegolf groot worden.