Hittegolven zijn het nieuwe normaal...

De kans dat er vanaf morgen een hittegolf begint is zo goed als zeker.  Om misverstanden te vermijden herhalen we hier nog eens de officiële  KMI-definitie van een hittegolf: Het moet gaan om een aaneengesloten periode van minstens 5 dagen waar het kwik 25 graden of meer haalt, én binnen de hittegolf moet het op minstens 3 dagen 30 graden worden of meer.

Hittegolven zijn uiteraard niet nieuw. Wat wel opvalt is dat ze frequenter voorkomen dan vroeger. Dat blijkt zeker ook uit onderstaande grafiek, waar de hittegolf van de komende dagen reeds vervat zit (onder voorbehoud uiteraard). 

De laatste decade kwamen er minstens 10 hittegolven voor. Dit terwijl het gemiddelde voor de periode 1901-2020 maar 4 is. Zo telde 2019 maar liefst 3 hittegolven met een totale duur van 19 dagen. Dat de ene hittegolf de andere niet is, kan u nalezen op deze vorige blog.


Los van het totaal aantal hittegolven per decade, is het ook leerrijk te kijken naar in hoeveel jaar er minstens 1 hittegolf voorkomt. Uit onderstaande blijkt ook hier dat tijdens de laatste decade er op 7 van de 10 jaren een hittegolf voorkwam. Dat is dus in meer dan 2 op de 3 jaren.


Wanneer we inzoomen op de laatste 30 jaar, valt het hoge aantal hittegolven op van de laatste jaar. Sinds 2015 komt het elk jaar tot minstens 1 hittegolf. Uiteraard is het altijd tricky om dergelijke statistieken jaar per jaar te bekijken, wegens de sterke variabiliteit van de hittegolven in de tijd.