Eerste herfststorm op komst

Terwijl de zomer zienderogen haar pluimen verliest, verschijnt aan de einder reeds de eerste herfststorm. Een uitdiepende storing op het polaire front over de Oceaan zal de komende 24 tot 48 uur interageren met de linker uitgang van de straalstroom en uitdiepend naar de Britse Eilanden trekken. Vervolgens trekt de depressie (ca. 980 hPa) de Noordzee op waardoor de Benelux woensdag terecht komt in een sterk windveld. Vooral Nederland lijkt de volle laag te krijgen met mogelijk rukwinden tot 100 km/h over de noordwestelijke gebieden. Dergelijke windsnelheden zijn veel voor eind augustus (de bomen staan nog volop in blad!). Op zee kan het stormen (9 bf) en de kans is reëel dat delen van de Nederlandse kust ook even een 9 bf te pakken krijgen.

Voor ons land lijkt het net dat ietsje minder te worden als de koers van de depressie wordt aangehouden. Wij komen er van af met rukwinden rond 80 km/h en aan zee eventueel tot lokaal 90 km/h. wat nog steeds veel is voor eind augustus. Landinwaarts komt een volle 6 bf te staan (krachtige wind) en aan zee eventueel tijdelijk 7 bf (zeer krachtige wind). Hoe dan ook, woensdag wordt beslist een zeer winderige dag.

Daarna zakt een hoogtetrog geleidelijk diep zuidwaarts uit over West-Europa. Het wisselvallige weer houdt dus aan met buien of regen en nog steeds een goed voelbare wind uit het westen tot zelfs noordwesten, zeker op vrijdag deels op zaterdag. Tot overmaat van ramp zakt rechtstreeks polaire lucht naar onze streken waardoor het kwik verder onderuit zakt en we geen 20 graden meer halen op de meeste plaatsen. Ook de nachten worden ronduit fris met minima rond 8 graden naar het weekend toe en begin volgende week. 

Alles bij elkaar toch een flink vleugje herfst waarbij in menig huishouden de kachel al even een eerste keer getest zal worden...