Hittegolf in de maak?

Dat het vandaag één van de warmste dagen van het jaar wordt, kan best zijn. Een bel met extreem warme lucht schuift vandaag vanuit Zuid-Europa onze richting uit (20 graden op 850 hPa). Het wordt bloedheet deze namiddag met maxima in de buurt van 35 graden. Van een officiële klimatologische hittegolf is uiteraard bijlage geen sprake, daarvoor moet het minstens 5 dagen aaneengesloten minstens 25 graden zijn in Ukkel waarvan op 3 dagen minstens 30 graden. 

Vanavond komt de warmste lucht in de hoogte binnen, samen met een thermische vore. Hierop zou wel eens fel onweer kunnen voorkomen vanavond. Morgen zaterdag spoelt een koufront de hete lucht weg (met amper neerslag) en zo komen we uiteindelijk begin volgende week opnieuw terecht in véél koelere lucht, met maxima maandag van amper nog 20 graden. Een regenzone zal het wisselvallige plaatje af maken.

Na een flinke dip zien we echter in de diverse weermodellen een snelle stijging van het kwik vanaf midden volgende week (zoals GFS hieronder). Het kwik op het 850 hPa referentieniveau stijgt uiteindelijk opnieuw vlot boven 15 graden, wat concreet inhoudt dat de maxima opnieuw richting 30 graden klimmen naar volgend weekend toe. GFS berekent een reeks dagen van 30+ waarbij het kwik overdag niet onder 25 graden uitkomt. In dat geval wordt het criteria van een officiële hittegolf vlot gehaald. 


Ook ECMWF suggereert hittegolf kansen maar daar zijn de kansen kleiner. We moeten voorlopig nog de vinger aan de pols houden of de soep zo heet zal worden opgediend als voorzien door GFS. 

Eén ding is zeker, de nieuwe mondmasker maatschappij wordt de komende periode danig op de proef gesteld.