Gematigd zomerweer tot einde van de maand


Nee, het wil maar niet lukken met die hoogzomer. We zien op de weerkaarten al een tijdje een zeer normale en typische configuratie, met zeer warm weer in de zuidelijke landen en eerder koel weer over Noord-Europa. De Benelux bevindt zich ergens tussenin met matig zomerweer. Vaak zit de hogedruk dichtbij maar dikwijls aan de verkeerde kant om de warme lucht vanuit het zuiden onze kant op te stuwen.
Vandaag slaagt een regenzone er nog eens in ons land aan te doen en een significante regenhoeveelheid te lossen. Daarna is het weer de beurt aan een uitloper van het hogedrukgebied der Azoren om een weersverbetering in te zetten. De aangevoerde lucht komt evenwel van over de Noordzee en blijft nog licht onstabiel en niks te warm. Naar het weekend toe en vooral dan vrijdag en zaterdag warmt de atmosfeer wat op en halen we maxima rond of net boven 25 graden om zaterdag.

Daarna gaat de wind weer de noordelijke hoek opzoeken en moeten we ons tevreden stellen met maxima rond 21 à 22 graden. De zon is dan vaak van de partij en het blijft droog. En zo kabbelt de zomer rustig verder richting augustus.


Slecht weer met vaak verregende dagen kunnen we het dus geenszins noemen, maar voor de liefhebber van hoogzomer (langere stabiele periode met maxima van 25 graden en meer, en volop zon) is het vooral uitkijken wat augustus gaat brengen. De ensemble grafiek van het Amerikaanse weermodel hierboven spreekt voor zich. De dikke rode lijn geeft de 30-jaar gemiddelde van de temperatuur op 850 hPa weer over Brussel.  We zien dat het ensemble-gemiddelde voor de komende 2 weken veelal onder het langjarige gemiddelde blijft met een lichte uitschieter naar komend weekend toe. Ook de neerslaggrafiek onderaan  toont dat het niet meteen erg nat zal worden. Een beetje mossel noch vis weer met andere woorden en alleszins veel minder uitgesproken dan de zomers van de voorbije jaren waar hittegolven geen uitzondering meer waren.