Geen zomers weer meer in juli?

Net nu velen voor een staycation kiezen lijkt de zomer er eens echt geen zin in te hebben. Ook de komende 10 tot 14 dagen blijft het zomer op zijn Belgisch zonder echt warme en stabiele opties.

Uiteraard zitten er dagen tussen met soms vrij veel zon en maxima rond 23 graden, maar meestal hangen er toch ook regelmatig wolken en blijft het kwik steken bij zo'n 20 à 21 graden, wat in het 'nieuwe klimaat' ronduit koel te noemen is.

De eerst komende nachten zijn bovendien opvallend fris met minima amper rond een graad of 8 à 9 in het centrum. Dat wil zeggen dat het in de diepe Ardennen af kan koelen tot maar liefst 4 à 5 graden, behoorlijk fris voor juli dus!

Wanneer we de middellange termijnberekeningen analyseren van de diverse weermodellen dan lijkt het er op dat het naar het midden van de maand toe wat warmer 'zou' kunnen wordt, al wordt dat niet door bvb het Europese weermodel gevolgd. Het is dan ook niet ondenkbaar dat we deze maand niet meer hoeven te rekenen op een wat langere warme en stabiele zomerse periode.

Een ding komt wel naar voor, nl. dat het dikwijls droog blijft. Dus ondanks de regen van de afgelopen dagen blijft de SPI-3 droogte-index flirten met de grens van 'uiterst droog' in diverse regio's in het land, al is de situatie op veel plaatsen intussen niet meer zo dramatisch als pakweg een maand geleden.