Eerste tien dagen van juli geen hoogvliegers...

De zomervakantie is aangebroken, dat wil zeggen dat de maand juni achter ons ligt en we een eerste blik kunnen werpen op de klimatologische cijfers. Wat blijkt: juni was een warme, zonnige en droge maand. Vooral dat laatste (59mm ipv 72mm) houdt in dat er van een einde van de droogte geen sprake is, wel integendeel.

Intussen begon de nieuwe maand grijs en op veel plaatsen kletsnat. De laatste jaren zijn we warme zomers gewend geraakt, en dan is het even schrikken als de zomervakantie grijs en nat begint. Alvast tot de eerste helft van juli lijkt deze variant van de zomer aan te houden, tot spijt van de vele mensen die voor een staycation kozen dit jaar.

Vandaag trekt de actieve regenzone weg naar het oosten en wordt het droog vanaf het westen. Wat volgt zijn enkele licht wisselvallige dagen met hier en daar nog wat licht gedruppel. Af en toe schijnt de zon en het kwik schommelt overdag veelal tussen 20 en 22 graden.

Volgende week gaat de wind meer uit de noordwestelijke hoek waaien en wordt het ronduit fris met maxima die amper nog 20 graden halen in het centrum van het land. In ruil blijft het zo goed als droog en waait de wind minder hard. Ook is de zon dan meer van de partij.

Later op de week lijkt het kwik zeer traag uit het diepe dal te klimmen om uiteindelijk opnieuw rond de normale seizoensgemiddelden van zo'n 22 graden uit te komen. Ook dan blijft het overwegend droog. Kortom, het betere typische Belgische licht wisselvallige zomerweer.

Het betere zomerwerk moet u gaan opzoeken in de westelijke helft rondom de Middellandse Zee met vooral Spanje als thermische uitschieter waar het kwik geregeld boven 40 graden zal uitkomen de komende dagen.

(c) Karim Hamid - operationeel meteoroloog