Warm en vooral zwoel weer op komst

Warm weer hebben we al gehad deze lente en zomer. Maar zwoel weer is iets nieuws dit jaar. En dat zit er aan het eind van de week en de weer daarop.

Door toedoen van een depressie ten westen van het Europese vasteland zal er vanaf vrijdag geleidelijk subtropische lucht vanuit Duitsland worden aangevoerd. Is het donderdag nog zo'n 21 graden, dan klimt het kwik vrijdag al naar 26 graden en ook zaterdag schommelt het kwik rond 26 à 27 graden. Maar de dauwpunten klimmen samen met de maxima. Hoge dauwpunten wijzen op veel vochtigheid in de atmosfeer en tegen het weekend stijgen zij naar 15 graden en meer. dat zal overdag een relatieve vochtigheid inhouden rond zo'n 60% wat vrij veel is bij maxima boven 25 graden. Dit voelt meteen zeer zwoel en klam aan. Warm weer zijn we intussen gewoon, maar klam weer niet, dus het wordt even zweten geblazen.

Samen met de hoge dauwpunten worden ook de nachten opvallend zacht met minima niet lager dan een graad of 15.

Na de terreurdroogte van de afgelopen maanden is dat een verademing voor de dorre natuur. Dergelijk scenario zorgt voor erg groeizaam weer. Temeer de subtropische luchtmassa ook onstabiel van opbouw is, vooral overdag. Dus kunnen we we bij tijds her en daar onweersbuien verwachten om het tropenplaatje af te maken.

Oja, dergelijk weertype is de moment om de tropische kamerplantjes buiten te zetten!