Zomerweer komt snel terug! - Warme, droge zomer?

Analyse van de meest recente weermodellen en ensemble berekeningen van GFS en ECMWF  deze ochtend suggereren een terugkeer van het warme zomerweer. Het zal eerst echter nog wel enkele dagen  vrij fris en wisselvallig blijven waarbij er zowaar regen valt, het meeste vandaag.

Maar tijdens het tweede deel van volgende week stabiliseert de atmosfeer snel en warmen de bovenluchten (850 hPa) gestaag op, richtig 10 graden of meer uiteindelijk. Deze periode van het jaar staat dit voor  maxima of boven 25 graden. De opwarming in de hoogte (en dus ook aan de grond) wordt door zowat alle globale weermodellen voorzien (zie grafiek). wat eveneens wordt voorzien is dat de neerslagkansen dalen en er na vandaag eigenlijk niet zoveel regen meer wordt berekend (vooral enkele buien nog hier en daar maar geen regenhoeveelheden die maar iets aan de opgebouwde droogte kunnen verhelpen). 

Intussen is ook de seizoensvoorspelling van de WMO gepubliceerd. Uit onderstaande kaartjes (temperatuur en neerslag) voor de periode juni-juli-augustus kunnen we afleiden dat er een verhoogde kans is voor onze streken op een te warme en te droge zomer. Uiteraard blijven seizoensverwachtigen zeer speculatief en niks zegt dat bijvoorbeeld juni en augustus te warm zijn, en bijvoorbeeld juli erg koel en nat. dat valt uit deze kaartjes niet af te leiden uiteraard.