Lente 2020: droog en zonnig

De voorlopige cijfers van het KMI voor de afgelopen lente zijn binnen.

Vooral in het oog springend zijn de vele uren zonneschijn: 727 uur tegen normaal maar 464 uur. Op thermisch vlak was het ook aan de warme kant maar daar zijn geen potten gebroken (Tgem. 11.2 tegen normaal 10.1 graden).

De neerslag was iets minder dan normaal, maar dankzij de zeer natte 1ste maarthelft worden ook hier geen spectaculaire waarden opgetekend: 106 tegen normaal 188 mm. De belangrijke kanttekening die we hier moeten maken is dat het pas na de eerste helft van maart echt droog werd. Als we kijken naar het aantal dagen waarop het heeft geregend, dan komen we op amper 23 dagen, tegen normaal 49 dagen. Dit cijfer schetst dus veel beter het beeld van een droge lente die we gekend hebben.

Naast regen, is ook de verdamping een belangrijke factor. Is die hoog, dan kan het weinige vocht die in de bodem sneller in de lucht verdwijnen en droogt de bodem dus netto sterker uit. En blijkt dat nu net die verdamping erg hoog was. De relatieve vochtigheid was amper 62% tegen 74% normaal. Doe daar een vaak matige wind bij, en erg veel zon, en relatief hoge temperaturen, en je hebt alle ingrediënten om de bodem snel en sterk uit te drogen.

Alle cijfers en kaarten kan je vinden op de site van het KMI: mei, lente.