Hittegolf op komst?

De warme opstoot, voorspeld voor volgende week, krijgt steeds meer vorm in de weermodellen. De komende dagen gaat de wisselvalligheid er geleidelijk uit al duurt het nog tot maandag tot we echt van zonnig zomerweer kunnen spreken.

Onder toedoen van een naderende hoogtetrog over de Oceaan, wordt in de loop van komende weel steeds warmere licht vanuit Spanje onze kanten opgepompt . Tegen dinsdag gaan we al vlot over 25 graden en naar woensdag is op veel plaatsen 30 graden mogelijk. Donderdag komen we uit op een landelijk gemiddelde van zo'n 30 à 32 graden. Vrijdag komt de trog dichtbij en daardoor is het nog wat afwachten of ook dan die  warme lucht nog over ons land kan blijven. Het is niet uitgesloten dat dit nog lukt. Zoja, dan is de kans groot dat we een eerste hittegolf van het jaar te pakken hebben (5 opeenvolgende dagen 25 graden of meer waarvan minstens 3 van 30 graden of meer, in Ukkel).
 
Zowel de deterministische berekening van het Europese als het Amerikaanse weermodel geven van woensdag tot zaterdag trouwens vlotjes 30 graden elke dag en berekenen dus een ware hittegolf. Afwachten maar of dit scenario de komende berekeningen bevestigd wordt...

Een ding staat vast, volgende week gaat het op z'n minst enkele dagen hoogzomeren...