Eerst hoogzomer, later veel koeler en wat regen

Vandaag start de meteorologische zomer. Daarmee is de meteorologische lente afgelopen en straks zullen de cijfertjes voor dit seizoen vast een goed rapport opleveren.

Het zomerweer blijft nog enkele dagen aanhouden. De zon krijgt erg veel ruimte en  de maxima halen vlot 25 graden. Woensdag sijpelt er evenwel geleidelijk wat koelere lucht het land binnen vanaf de Noordzee en dit is de prelude voor de verdere degradatie van het weer tijdens het tweede deel van de week.

Vooral vanaf donderdag hangen er vaak wolken en kan er links en rechts een bui vallen. Vrijdag zou zelfs een front passeren met échte regen. Het kwik zet daarbij twee stappen achteruit en we halen nergens nog 20 graden. Tijdens het weekend wordt het zelfs niet warmer dan een graad of 16 à 17, waarbij de wind soms vrij krachtig waait.

In de loop van de volgende week lijkt het weer zich te herstellen met maxima die uiteindelijk weer 20 graden of wat meer halen tijdens het tweede deel van volgende week. 

Wat de droogte betreft is de situatie nog steeds precair. Het zou best kunnen dat er tijdens de dit rond het weekend niet veel meer regen valt dan een paar liter. Bijlange niet genoeg om ook maar iets significants aan de droogte te doen.

Dit zien we ook aan de droogte index (SPI3). Zelfs met de voorspelde buien en regen blijft decurve dalen richting bodem. De kaart die daar bij hoort toont in gans België tegen het einde van de periode een 'uiterst droge' situatie (eens in de 50 jaar of minder).