zomers warm - kurkdroog - zon

Vandaag is het nog vaak grijs en later kunnen er enkele buien vallen, vooral over de oostelijke landshelft. Zie het als een schoonheidsfoutje van de natuur, want de komende week wordt het opnieuw zomers.

Een hogedrukgebied zal komende week zijn tijd nemen om te verhuizen van de Golf van Biskaje richting Noordzee. De wind zal daarbij draaien van noord naar noordoost en later zelfs naar oost tot zuidoost. Het wordt daarbij elke dag  wat warmer en tegen woensdag wordt de kaap van de 25 graden weer op de meeste plaatsen overschreden. De zon krijgt eveneens veel ruimte

Het Pinksterweekend ziet er dan ook veelbelovend uit met zaterdag en zondag maxima rond 26 à 27 graden en vrij zonnige condities.

Dé grote keerzijde van deze stralende medaille is de aanhoudende droogte. De SPI-3 index dendert verder naar beneden, in zoverre dat we begin juni terecht komen in een situatie van nationale droogte. Een groot deel van ons land komt dan zelfs in de categorie 'uiterst droog' terecht. Naast het gebrek aan regen zal de uitdrogende wind komende week, in combinatie met de relatief hoge temperaturen, de aangevoerde zeer droge lucht (met relatieve vochtigheid overdag amper 40%) én de overvloedige zonneschijn, zorgen voor extra veel verdamping.