Volgende week hoogzomer?

De modellen raken steeds meer op één lijn: de hogedruk blijft overheersen en de zon krijgt volop kansen, ook op middellange termijn. De deterministische oplossing van het Europese weermodel gaat zelfs voor hoogzomerweer, een week voordat de meteorologische zomer op 1 juni begint.

De komende dagen wordt het nog warmer met maxima morgen woensdag tot 25 graden, donderdag rond 27 graden en vrijdag rond 24 à 25 graden. Tijdens de rest van het Hemelvaart weekend is er een dip. Maar wat noem je een dip, met 20 graden zijn we in andere jaren eind mei al blij. 

Na het weekend kan het wederom niet op en herwint de jonge, nu reeds bijna legendarische zomer van 2020, een zoveelste adem. Hogedruk nestelt zich in onze contreien. Maandag wordt het daarbij alweer 24 graden met veel zon, dinsdag 26 à 27 graden, woensdag rond 28 graden. De vooruitzichten voor donderdag en vrijdag zijn onzeker, maar de deterministische oplossing van ECMWF gaat dan voor maxima van lokaal 30 graden.

Over gans deze periode van 10 dagen berekenen de belangrijkste globale weermodellen amper 1 à 2 liter regen. De kans is reëel dat we het record van droogste mei maand breken. Nochtans moet er zeer dringend veel regen vallen. De SPI-3 droogte index, door het KMI berekend, duikt vandaag in zijn voorspelling voor het eerst in de droge zone. Als de prognose uitkomt, zal het over het grootste deel van het land officieel te droog zijn, met regio's waar het zelfs zeer droog is (tweede kaart).