Eerst bijna zomers, daarna koude-inval

Eerst opnieuw bijna zomers

Het gaat op en af met ons weer maar het zachte en zonnige weer overheerst overduidelijk al vele weken. Zo ook volgende week. Na enkele dagen met meer wolken en een lokale spat regen overheerst vanaf dinsdag de zon en de dagen daarna wordt het zelfs ronduit zonnig. Het kwik stijgt gestaag elke dag om vrijdag uit te komen bij een landelijke 23 graden!

...daarna koude douche

De temperatuurgrafiek van het Europese weermodel ECMWF hieronder spreekt echter boekdelen van wat daarna komt. Voor de tijd van het jaar erg koude rechtstreeks polaire lucht dendert komend weekend vanuit noorden richting West-Europa. Is het op de referentiehoogte van 850 hPa (ca. 1.5 km hoogte) op vrijdag nog zo'n +7 graden, dan is dat op dinsdag nog slechts -5 graden.

Zaterdag wordt nog een twijfelgeval en veel hangt af van de timing. Mogelijk wordt het zaterdag de warmste dag met bijna 25 graden, maar dat is zeer onzeker. Ook de neerslagkansen komend weekend zijn uiterst onzeker (eventueel felle regen of onweer). 

Hoe dan ook kantelt vanaf zondag de wind naar noordoost en sijpelt de polaire lucht de Benelux binnen. Veel warmer dan zo'n 12 à 13 graden wordt het dan niet meer. De dagen nadien wordt het nog wat kouder met maxima die rond 11 à 12 graden schommelen. Tel daar een matige schrale noordooster bij en u snapt dat het beslist kil zal aanvoelen. ' s Nachts is het fris met minima rond een graad of 3 à 4. 

Op langere termijn kruipt het kwik langzaamaan weer uit het diepe dal en tegen het einde van de periode zou het kwik overdag weer tussen 15 en 20 graden uitkomen. De ganse periode lijken de neerslagkansen niet al te hoog op te lopen (vooral komend weekend kans op significante regen). Dit wordt bevestigd door het Amerikaanse weermodel.