April was zeer zonnig, zacht en droog

Het zal niemand verwonderen: april was een topmaand voor liefhebbers van zonnig en zacht weer. Op maar liefst 14 dagen werd de kaap van 20 graden overschreden wat zeer veel is voor een aprilmaand. Hiermee komt de gemiddelde dagtemperatuur op 18.3 graden, ruim 4 graden meer dan normaal. 

De gemiddelde etmaaltemperatuur bedraagt 12.6 graden, een kleine 3 graden meer dan normaal.

Zeer opvallend was de hoeveelheid zonneschijn. Die bedroeg maar liefst 277 uur. In een normale aprilmaand schijnt de zon' zo'n 159 uur. Het record van 2007 (301 uur) kwam in de buurt maar werd dus niet geëvenaard. In Ukkel viel 19 mm regen tegen 51 mm normaal. Hierbij moet wel worden opgemerkt dan zowat alle regen viel in de laatste paar dagen. De eerste helft van de maand bleef het in Ukkel droog. Er viel regen op 5 dagen tegen 15 dagen normaal. Het was dus een droge maand. Door het buiige karakter van de regen in die laatste dagen zullen er regio's zijn die lang niet aan die 19 mm kwamen en waar het dus nog veel droger is gebleven. 

De eerste tien dagen van mei beloven alvast te evolueren in een herhaling van april. Na de buien van vandaag en morgen zaterdag neemt hogedruk het roer weer over (zie weerkaart)  en wordt het droog en zonnig lenteweer. De maxima evolueren naar het tweede deel van volgende week weer naar 20 graden en iets meer. Daarbij blijft het droog bij een veelal matige uitdrogende noordoostenwind. Ook op langere termijn lijken de neerslaghoeveelheden beperkt te blijven.