Warmte-opstoot krijgt grotere proporties!

Na maandenlang overijverige stratosferische polaire vortex, met zijn eindeloze bewolkte en kletsnatte weken, zijn we nu reeds enkele weken terecht gekomen in een weerbeeld onder invloed van anticyclonen. 

Maar ondanks al dat hogedrukgeweld en vaak strakblauwe hemels was en is het toch steeds aan de koele kant. De aangevoerde lucht is immers hoofdzakelijk polair van oorsprong.

Maar dat verandert vanaf het weekend en zeker vanaf zondag. Dan gaat de wind kantelen naar zuid en stroomt er subtropische lucht naar West-Europa. De overgang zal trouwens vrij spectaculair verlopen. 

Vrijdag en zaterdag zijn overgangsdagen met een wisselende bewolking en maxima rond 12 graden op vrijdag en zo'n 13 à 14 graden op zaterdag. Regen hoeven we niet te vrezen. Zondag gaan alle remmen los en wordt het in één klap 7 graden warmer en wordt het op veel plaatsen 20 graden of iets meer. Dit met niks dan zon en een matige zuidenwind. Een eendagsvlieg lijkt het allerminst te worden. Ook begin volgende week is er veel ruimte voor de zon en blijft het zacht tot zeer zacht met maxima rond 17 à 18 graden op maandag en dinsdag. Woensdag en mogelijk ook nog donderdag wordt het opnieuw zeer zacht met maxima boven 20 graden op veel plaatsen en zeker op woensdag veel zon. Het lijkt ook dan droog te blijven. 

Ook op iets langere termijn lijkt het weerbeeld zacht te blijven met maxima rond of iets boven 15 graden en regelmatig wat zon. Veel regen hoeven we ook dan niet te verwachten.

We mogen dan ook stellen dat de weerkaarten vanaf zondag danig herschud worden in de richting van zachter lenteweer met veel minder koude nachten ook.