Uitzonderlijk warme periode

Zomerse eerste week Paasvakantie

Het werd op deze blog reeds een week geleden aangekondigd en zo geschiedde ook: we maken een uitzonderlijk vroege warme periode mee. In normale omstandigheden was dit voor de Horeca en de Kust een topweek geworden. We weten allemaal beter uiteraard.


Gisteren werd het in Ukkel 24.1 graden, wat uitzonderlijk warm is voor de eerste decade van april. In de Kempen werd het zelfs lokaal 25 graden.


Tot en met zondag lijkt het alvast ongewoon warm te blijven voor deze tijd van het jaar met maxima in het centrum van het land rond 22 à 23 graden. Ook de zon blijft voldoende va de partij met slechts af en toe wat wolkenvelden. Onze regio behoort zo de komende dagen tot de warmste van Europa. Dit hebben we te danken aan een hogedrukkern boven de Noordzee die de komende dagen richting Baltische Staten trekt. Aan de zuidwestflank wordt er daarbij naar onze streken warme en droge landlucht aangevoerd (weerkaart hierboven).

Begin volgende week verandert er een en ander op de weerkaarten. Een nieuw hogedrukgebied dient zich aan ter hoogte van de Britse Eilanden. Aan de oostflank wordt hierbij veel koelere subpolaire lucht vanuit het noorden aangevoerd naar onze regio (kaart hieronder). In één klap verliezen we zo'n 10 graden! Het wordt maandag niet veel warmer dan zo'n 11 à 12 graden, bij een onaangename noorderwind. De zon krijgt het bovendien lastig.


Ook dinsdag is het koel en komt het vriespunt zowaar in zicht tijdens de nacht. Vanaf woensdag gaat het hogedrukgebied echter aan de wandel naar het oosten en wordt de aangevoerde lucht steeds oostelijker en warmt ze op. In zoverre dat het zeer goed mogelijk is dat we tijdens de tweede helft van volgende week opnieuw maxima mogen verwachten boven 20 graden.

Zeer droog

In Ukkel vier er op 20 maart welgeteld 3.9 mm. De keer daarvoor met meetbare neerslag was 13 maart. Negentien dagen op rij is het intussen droog en ook de komende 14 dagen beloven de weermodellen amper wat neerslag. Eerder deze week bleek reeds dat het grondwater intussen weer  flink aan het zakken is en de relatief natte periode van februari en maart wordt zo stilaan opnieuw teniet gedaan.Oorzaak is het komen en gaan van hogedrukgebieden waardoor actieve storingen weinig kans maken. Naar zondag/maandag toe zou het even wat regenen bij doortocht van een koufront die de koelere lucht inluidt waar we begin volgende week in terecht komen. Dat moet evenwel nog blijken en sowieso zal het weinig voorstellen. Daarna zorgt de nabijheid van een nieuwe hogedrukkern ervoor dat regen weinig of geen kans maakt.

Voorlopig heeft de natuur weinig last van de droogte. De zon is nog niet op zijn felst en de temperaturen gaan nog niet al te fel de hoogte in. Maar wanneer deze droogte doorzet, dan riskeren we een herhaling mee te maken van de voorbije zomers, met een natuur die nog herstellende is van de voorbije droogteperiodes en op diverse plaatsen nog een deficiet van het grondwaterniveau.

Karim Hamid - Weervoorspeller KMI