Midden volgende week warm?

We maken dezer dagen vroege zomer mee met maxima die dit weekend rond 23 à 24 graden schommelen in het binnenland wat erg ongewone temperaturen zijn voor deze periode van het jaar.

Maandag en dinsdag valt er polaire lucht ons land binnen vanaf het noorden en zal het in één klap 10 graden kouder zijn. Het contrast zal opvallend zijn.

Maar de 'zomer' lijkt zich vliegensvlug te herpakken. Woensdag wordt het immers alweer een zonnige dag en klimt het kwik opnieuw naar een aangename  17 graden. De dagen daarna wordt het nog warmer en vooral de deterministische oplossing van het Europese weermodel ECMWF gaat in thermische overdrive. Dit model voorziet aanvoer van warme subtropische lucht, aan de voorzijde van een stagnerende trog ten westen van het Europese vasteland. Hieronder de maxima voorzien door dit model:

donderdag: 23 graden
vrijdag: 23 graden
zaterdag: 26 graden
zondag: 29 graden
maandag: 27 graden

Maar zoals gezegd, de mediaan van het ensemble is een pak koeler met evenwel nog maxima rond of iets boven 20 graden. Koel is dat niet te noemen.

Ook het Amerikaanse weermodel GFS komt vanaf midden volgend week opnieuw met veel warmer weer en ziet het kwik vanaf donderdag ook opnieuw 20 graden en meer halen.

Met andere woorden, na een dip begin volgende week herstelt het vroege zomerweer opnieuw en wordt het opnieuw aangenaam warm met maxima veelal boven 20 graden, en naar het laatste weekend van de Paasvakantie toe misschien wel zomerse maxima boven 25 graden.