Droogte neemt verder toe - zomerse weer duurt nog een paar dagen.

Het is al weken lang droog en vaak ook zeer zonnig en zeer zacht, bijna warm. In Ukkel viel er deze maand slechts 5 mm, op welgeteld 2 dagen tijd! Het kan nog erger: in april 2007 viel 0.0 mm in Ukkel. Maar goed, die 5 mm zal het verschil niet maken natuurlijk.

De gemiddelde maximumtemperatuur in april bedraagt tot nu toe voor april ruim 18 graden tegen normaal 14.2 graden. Ook de zon scheen in Ukkel reeds zo'n 200 uur. In een normale april maand is dat een kleine 160 uur.

Intussen droogt de bovenlaag van de grond in sneltempo uit. In bepaalde natuurgebieden in Limburg en Antwerpen is de hoogste gevaarcode (rood) van kracht. Het grondwaterpeil is op veel plaatsen in Vlaanderen aan het zakken. Opvallend is overdag de laatste dagen de heiigheid van de lucht. Door het vele fijn stof in de onderste luchtlagen is de lucht in de namiddag niet zo zuiver. Een belangrijke factor daarvoor is het opwaaiend stof/aarde door de wind, mede veroorzaakt door de actuele zeer intensieve landbouwwerkzaamheden op de (kale en droge) akkers.

De droogte-index, die door o.a het KMI wordt gemonitord, is voorlopig nog OK, maar sinds midden maart is de afwijking van de normale situatie aan het toenemen naar beneden toe. De grafiek (rood) toont overigens duidelijk dat de zeer natte periode van begin februari tot midden maart meer dan broodnodig was, anders zaten we nu in toestanden zoals in 2011 (blauwe grafiek, droogste case sinds 1970). We hebben dus wat tijd gekocht deze winter maar die is niet eindig.


Ook de komende dagen blijft het kurkdroog. De belangrijkste weermodellen suggereren slechts een toenemende neerslagkans vanaf pakweg 28 april en dan nog met weinig overtuiging en met beperkte neerslagsommen. De eerste dagen blijft het ook nog uiterst zacht met maxima vlot boven 20 graden.  Bovendien gaat de wind na vandaag wat aan de ketting waardoor het overdag een flink pak warmer zal aanvoelen dan de voorbije dagen. Morgen donderdag wordt de warmste en meest zomerse dag met maxima rond 23 en lokaal 24 graden, weinig wind en niks dan zon. Aan zee valt in de namiddag wel een onvermijdelijke zeebries in. 

Pas naar het weekend toe zoekt de wind een meer noordelijke richting op en dalen de maxima enkele graden maar ook dan is het nog zo'n 18 à 19 graden in het binnenland en is het vaak zonnig.