Droogte duurt verder, lenteweer ook

Het lijkt echt wel een trend te worden. De laatste jaren zet de lente steevast in met een tekort aan neerslag en dit mondt dan in de zomer uit tot een problematische droogte met alle gevolgen van dien.

Ook dit jaar lijken we opnieuw op de verkeerde weg (al zorgt de natte periode eerder dit jaar voor nog wat buffer). In Ukkel viel er sinds 21 maart welgeteld 0.1 mm regen. Niks dus. Zondag vielen er lokaal wel onweersbuien maar dat waren plensbuien en lokale fenomenen, die dragen dus amper bij tot het grondwaterpeil.

Dat grondwaterpeil staat volgens de meest recente gegevens van Vlaanderen op veel plaatsen opnieuw te laag en is zowat overal dalende. 

De weerkaarten zijn in dat opzicht allesbehalve veelbelovend. Bekijken we het meteogram van het Amerikaanse model GFS hieronder, dan valt vooral de onderste parameter op, of beter gezegd: de afwezigheid ervan. De grafiek van de neerslag is immers leeg. Het model verwacht voor het centrum van het land 0 mm neerslag. Misschien dat er in het weekend opnieuw enkele buien vallen, maar die kans is het grootst bij de gebieden bij de Franse grens en bovendien zijn dat dan veelal weer weinig opbouwende plensbuien. 


Nee, het weer boven West-Europa lijkt flink in de greep te blijven van een blokkerende hogedrukcel nabij de Noorse Zee en Scandinavië. in zoverre dat we volgende week opnieuw in een strakke oostelijke tot noordoostelijke stroming komen te zitten met aanvoer van gortdroge landlucht. Dit is ook goed te zien op het GFS ensemble van de Theta-e-850hPa. Deze parameter is de beste luchtsoort-indicator. Hoe hoger de waarde, hoe vochtiger/warmer de luchtmassa is (subtropische eigenschappen). Hoe lager, hoe droger/koeler de luchtmassa is (polaire eigenschappen). De komende dagen zien we meer en meer subtropische lucht ons land binnen sijpelen. Daarom dat tegen het weekend de onstabiliteit verhoogt en de kans op lokale buien wat toeneemt. Het kwik stijgt dan opnieuw boven 20 graden. Begin volgende week echter zien we een abrupte duik van TE850. Dan komen we terecht in drogere polaire lucht en daar zouden we volgens het model nog wel even in blijven zitten. Het is dan vaak zonnig maar dus droog en het kwik stijgt dankzij de april-zon noverdag nog tot 15 graden of iets meer. De nachten zijn dan koel.