Diepblauwe luchten en rukwinden tot 65 km/h.

Vanavond en vannacht stroomt er zeer droge landlucht vanuit het noordoosten ons land binnen en wordt het uiteindelijk overal helder. 

Een herhaling is dat van wat we eerder deze maand reeds enkele keren hebben meegemaakt. Net als toen is ook nu de verantwoordelijke een hogedrukgebied, deze keer gepositioneerd bij de Noorse Zee.

Vannacht klaart het dus volledig uit en tot en met donderdag zullen we amper een wolk te zien krijgen. De eerste dagen zal opnieuw vooral de strakheid van de blauwe lucht opvallen. Dit is niet zozeer het gevolg van een verlaagde luchtvervuiling (door de Covid19 maatregelen) maar vooral door het feit dat de aangevoerde lucht zeer droog is en bovendien goed wordt gemengd door de strakke wind.

En wind, die zullen we krijgen. Het is een beetje een vreemde combinatie: niks dan zon overdag en toch een goed voelbare doorstaande wind. Oorzaak is een oplopende luchtdrukgradiënt tussen het  eerdergenoemde hogedrukgebied ten noorden van ons land, en een lagedrukcomplex boven de Middellandse Zee (zie weerkaart hieronder). Voor mooi weer moet u de komende dagen daardoor beslist niet in Spanje of Zuid-Frankrijk zijn, het weer is daar veel slechter dan bij ons. 

De gemiddelde wind zal maandag en dinsdag oplopen naar een 5 beaufort bij momenten, met rukwinden tot 65 km/h. Ondanks de maxima van zo'n 19 à 20 graden zal het vooral begin volgende week uit de zon dus best wel schraal aanvoelen. De combinatie van optimale zonnestraling, aangevoerde droge lucht en strakke wind zorgen voor een zeer snelle verdamping van de toplaag van de bodem. Voor de hernieuwbare energie zullen het anderzijds opnieuw topdagen zijn: zowel zonnepanelen als windturbines zullen samen op volle capaciteit kunnen produceren.

Woensdag verdwijnt de nauwe luchtdrukgradiënt over onze streken en wordt het geleidelijk rustiger op de weerkaarten. Tijdens het tweede deel van de week wordt de wind zelfs zwak waardoor het met de not wat oplopende temperaturen (tot 23 graden) zowat zomers warm zal aanvoelen opnieuw.