Vrieskou op komst

Een krachtig hogedrukgebied over Scandinavië zal de komende vijf tot zes dagen voor een aanvoer zorgen van koude polaire landlucht uit het noordoosten tot oosten. In putje winter staat deze weerkundige configuratie garant voor een koudegolf. Maar ook midden maart wordt het met zo'n transportkou beslist niet warm.

Overdag zal, zeker vanaf zondag, de zon uitbundig schijnen van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. Hierdoor warmt het overdag nog enigszins op naar een aanvaardbare 8 à 9 graden. Uit de zon en in de wind zal het beslist schraal en kil aanvoelen. Zeker zondag en maandag staat er een erg gure oostenwind.

Dat we ons in diep polaire lucht bevinden zullen we vooral 's nachts goed merken. Vanaf zondag vriest het elke nacht en vanaf maandag kan het kwik op veel plaatsen zelfs richting -3 à -4 graden zakken. Lokaal is matige nachtvorst (-5) dus mogelijk. Zowat elke dag van de werkweek zal het komende week vriezen 's ochtends.

Doordat de aangevoerde lucht erg droog zal zijn (met overdag een relatieve vochtigheid van amper 30%) is er weinig gevaar voor gladde wegen.

De koude nachten worden goed gemaakt, alvast tot donderdag, door een stralende zon en droog weer...