Windstoten tot 130 km/h ?

De storm die we al enkele dagen aankondigen voor zondag, blijft steevast in de diverse weermodellen zitten. De details ervan zijn nog niet zeker, maar dat het fel zal waaien lijkt zo goed als zeker.

De storm wordt veroorzaakt door een depressietandem waarvan de ene depressie zich bevindt bij IJsland en de andere (Ciara genaamd) boven de Noorse Zee. Bezuiden deze tandem van zeer lage luchtdruk ontstaat een enorm uitgestrekt sterk windveld waar ook de Benelux zondag in terecht komt.

De gemiddelde wind spant snel aan in de loop van de dag en haalt na de middag met gemak 7 Bf wat veel is, zeker in het binnenland. Af en toe kan eventueel zelfs even 8 Bf (stormachtig) gehaald worden. Die erg forse gemiddelde wind, die pas goed en wel tegen dinsdag goed zal afnemen, zit in zowat alle weermodellen.

De meeste discussie bestaat over de rukwinden. Tenslotte wordt windschade door die rukwinden veroorzaakt. De kracht van rukwinden hangt van vele factoren af, maar vooral de stabiliteit van de atmosfeer speelt een rol. Een rukwind is namelijk niet veel anders dan de sterke wind in de hoogte die door een turbulente atmosfeer (met stijg- en daalbewegingen) kortstondig naar beneden duikt.

Het is namelijk zo dat de wind met de hoogte toeneemt in normale omstandigheden. Zo waait er zondagavond op een hoogte van anderhalve kilometer een wind van maar liefst 145 km/h.

De vraag is dus hoe onstabiel de atmosfeer zal zijn op het moment dat dit sterke windveld boven onze hoofden aanwezig is. Deze onstabiliteit zal pas toenemen wanneer het koufront ons land bereikt. De modellen berekenen immers nogal wat turbulentie op dat koufront en dus de bijhorende stijg- en daalbewegingen. Vooral bij passage van dat koufront en de bijbehorende buiige regen, zullen de windstoten pieken. Volgens het Europese weermodel ECMWF bevinden we ons op de passage van het koufront in de linker uitgang van een zeer sterke straalstroom wat de onstabiliteit nog doet toenemen. Het model toont rukwinden zondagavond/nacht tot lokaal 130-135 km/h, wat erg hoog is en potentieel tot veel schade leidt. Het Amerikaanse weermodel GFS is milder en gaat 'maar' tot 100-110 km/h, wat op zich ook al behoorlijk is.

De kracht van de rukwinden hangt nog van enkele andere kleinschalige factoren af. Zo kunnen eventueel felle buien op het koufront (eventueel bow echo's of low-topped-supercells) voor fellere rukwinden zorgen dan wat de weermodellen berekenen. Maar dat is nu nog niet uit te maken, daarvoor is het nog te vroeg.

Conclusie: de kans op stormweer later op zondag en vooral zondagavond en zondagnacht is relatief groot waarbij de rukwinden op het eerste zicht zullen uitkomen tussen 100 km/h en lokaal 120 km/h, maar waarbij de kans aanwezig is dat dit nog wat meer zal zijn. De kans op windschade is met andere woorden reëel.