Straalstroom slaat terug op hol later deze week

Eén van de redenen waarom we dezer dagen met stormweer te maken hebben, en het feit dat de storm zo groot in omvang is, is de sterke straalstroom over de Oceaan. Op bepaalde momenten haalde de wind in de straalstroom snelheden tot 400 km/h. De komende dagen zwakt de straalstroom opnieuw af maar later deze week zien we opnieuw een aanzwellende straalstroom over de westelijke helft van de Atlantische Oceaan (zie kaart hieronder, de witte kleur in de straalstroom duidt een wind aan boven 350 km/h).


Reden is, net zoals vorige week, en uitbraak van zeer koude lucht (ook in de hogere luchtlagen) over het noordoosten van Scandinavië. Deze lucht stroomt vervolgens over de oceaan voor de oostkust van Amerika en botst met veel zachtere lucht op de oceaan. 

Nabij de straalstroom zullen opnieuw (zeer) diepe stormdepressies ontstaan en trekken vervolgens oostwaarts richting Europese vasteland. De kansen op stormweer over West-Europa stijgen komend weekend opnieuw al is het absoluut nog niet te zeggen waar en hoe zwaar het stormweer zal toeslaan.