Stormachtig Carnaval - zeer wisselvallige Krokusvakantie

Het houdt niet op. Ook de komende 10 dagen blijft het erg wisselvallig met regelmatig regen, buien en soms veel wind. Op die manier stevenen we af op een vrij verregende Krokusvakantie. Vooral de eerste dagen is het daarbij ook nog winderig. Later in de week zien we de wind traag maar zeker af zwakken.

Vannacht trekt een vrij actieve regenzone over ons land, morgen zondag is het even droger maar in de namiddag trekt het koufront door het land met opnieuw regen. Rukwinden rond 80-85 km/h zijn dan mogelijk en een lokale 90 km/h is niet uitgesloten. Voor de vele carnavalsstoeten kan dat een probleem vormen.

Het is zeer zacht opnieuw met maxima vandaag rond 11 graden en morgen zondag zelfs opnieuw tot 13 graden (de normale temperatuur is zo'n 7 graden).

Begin volgende week trekt het polaire front nogmaals als koufront door ons land waarachter we dinsdag even in de koudere polaire lucht terecht komen. Er vallen woensdg soms fikse buien en in de Ardennen kan het sneeuwen. Onweer is eveneens niet uitgesloten. We bevinden ons dan enkele dagen in polaire lucht met iets koelere temperaturen en een graadje nachtvorst is niet uitgesloten. Naar donderdag toe komt de subtropische lucht dan weer het land binnen en warmt het opnieuw op. Droog blijft het evenwel allerminst. 

In de loop van volgend weekend zien we een structurele verschuiving op de weerkaarten, in die zin dat de straalstroom naar het zuiden zakt. Hierdoor bevinden wij ons veelal in de iets koelere subpolaire lucht. Aangezien er van hogedruk ook dan echter nog steeds weinig sprake is, blijft het onverminderd wisselvallig. De wind is, in tegenstelling tot de wisselvallige episode van thans, dan evenwel van een minder belangrijke factor.