Storm zondag: UPDATE

De stormcondities worden bevestigd in de laatste weermodellen. Er is intussen ook meer zicht op de timing en de meteorologische details. 

Zondag overdag komen we geleidelijk aan terecht in een warme sector, verbonden aan een diepe depressie nabij Schotland (zie kaart hieronder). In deze warme sector spant de wind snel aan en in de namiddag wordt de wind zeer krachtig (7 Beaufort). Rukwinden in de buurt van 90 k/h.


Zondag in de late namiddag en vroege avond trekt het hoogte koufront door en daarbij en daarachter lopen de windstoten op tussen 100 en 110 km/h. De dubbelstructuur van het koufront is in onder andere het WRF model goed te zien (onderaan). De meeste rukwinden verwachten we tussen het eerste en het tweede koufront, en vooral OP het 2de koufront. De berekende reflectiebeelden van o.a WRF (hieronder) toont dit ook: het grondfront is veel intenser dan het eerste en convectief van aard.


De stabiliteit daalt ook na passage van het eerste koufront waardoor de windstoten vanzelf hoger uitkomen. Wanneer het grondfront over de Benelux arriveert is er sprake van optimale interactie met de linker uitgang van de cyclonaal gekromde jetstreak. Eens het front over Centraal België aankomt lijkt het front daardoor te intensifiëren (2de kaart hieronder) en verder lijnvormig te worden (narrow cold frontal rainband) waarop zich boogvormige segmenten kunnen vormen. Vooral daarbij kunnen de windstoten extra hoog uitpakken en lokaal de 130 km/h bereiken of zelfs licht overschrijden.



Conclusie: Zondag vanaf de middag neemt de wind snel in kracht toe met uiteindelijk pieken rond 90 km/h, in de vooravond toenemend naar 100-110 km/h. Vlak voor en bij passage 2de koufront, in de late avond en vroege nacht van zondag op maandag rukwinden verspreid over het land rond 120 km/h. Bij het koufront lokaal tot 130 km/h of iets meer (zeker over het centrum en zuidoostelijke deel van het land). Kans op een lokale windhoos is niet uitgesloten (doch inherent klein) tussen beide fronten en op het 2de koufront. Op passage van het 2de front lokaal onweer.

Kans op verspreide schade is zeer reëel. 

Niettegenstaande na doortocht van het 2de koufront (tijdens de eerste uren van maandagochtend) de piek van de storm voorbij is, blijft het zeer winderig tot en met dinsdagvoormiddag met periodiek nog rukwinden rond of iets boven 90 km/h en veelal een krachtige wind (6 beaufort).