Storm Dennis extreem diepe depressie

Aan de rand van een ook al zeer diepe depressie bij IJsland zal morgen zaterdag in de linker uitgang van een sterke jetstreak, een depressie erg sterk uitdiepen. Het depressieveld strekt zich zaterdag uit van de oostkust van Canada tot Centraal-Europa wat enorm is uiteraard. Binnen de depressie bevinden zich diverse kleine diepe kernen die rond elkaar heen draaien.

Eén ervan zal zich zaterdagavond  (18Z) uitdiepen tot een kerndruk rond 917 hPa (berekening ECMWF, afbeelding hieronder). Dit is een waarde die dicht bij het record ligt van 912 hPa voor de noordelijke Atlantische Oceaan. Boven het zuiden van IJsland zorgt de diepe depressie vandaag reeds voor mogelijke rukwinden tot 200 km/h.


Voor wat ons weer betreft zal het al bij al nog meevallen omdat de straalstroom ten noorden van ons land blijft tijdens de piek van de wind zondagavond. Tijdens de doortocht van het koufront, die aan de stormdepressie (Dennis genaamd) verbonden is, verwachten de modellen windstoten over ons land om en bij de 90 km/h, lokaal tot 100 km/h.  Voor het koufront uit zal zondagnamiddag/avond de wind even toenemen tot 7 Bf (zeer krachtige wind). Minder heftig dan afgelopen zondag maar desalniettemin toch ook een stormachtige dag met kans op lokale windschade.