Storm Ciara - UPDATE

Storm Ciara bevindt zich actueel net ten oosten van Schotland met een kerndruk van 948 hPa. Het hoogte koufront trekt actueel de Benelux binnen onder de vorm van wat lichte regen bij momenten. Het veel actievere grond koufront bevindt zich nabij Londen. Op het Airmass RGB satellietbeeld (hieronder) zien we het klassieke beeld van zo'n pseudo koufront, met boven het front aanvoer van drogere stratosferische lucht (rode kleur). In die zone bevindt zich tevens de straalstroom.


Op het radarbeeld hieronder is goed te zien dat het koufront een smalle zone vormt van maar een paar tientallen km breed en meer dan duizend kilometer lang. De felrode kleur wijst op erg intense maar kortdurende neerslag. Er zit lokaal ook onweer op het front. Het is vlak voor dit front en daarop dat de felste rukwinden verwacht worden. Nu reeds worden windstoten rond 90-100 km/h gemeten verspreid over het land. Straks waait het nog harder en halen we lokaal 120-130 km/h. Dergelijke windstoten zijn voldoende voor lokaal daken los te maken, bomen te ontwortelen of af te knakken.

Op het pseudo koufront zelf kunnen er zich bow echo's vormen en daarbij is een lokale windhoos (met nog meer schade) niet uitgesloten. 

Het is de verwachting dat het grond koufront ergens tegen 20-21 uur de kust bereikt. Dus tussen pakweg 19 uur en 03 uur bereikt de storm zijn piek.