Progressie storm Ciara

Door middel van het GFS weermodel schets ik in deze post de evolutie van storm Ciara de komende 36 uur.

Actueel is Ciara nog amper te zien op de satellietbeelden. De stormdepressie bevond zich deze middag net ten westen van de Newfoundland Eilanden (rode ster hieronder). De depressie zit vervat in een stevig uit de kluiten gewassen tak van de polaire straalstroom (jetstreak).


Op de grondanalyse zien we de storm als een depressie met kerndruk om en bij 968 hPa (hieronder). Ciara is dus niet de zeer diepe depressie (930 hPa) nabij Groenland! Zoals op deze beelden te zien bevindt Ciara zich immers nog aan de andere kant van de Oceaan.


De komende 36 uur zal Ciara nog een tijdlang aanwezig blijven in een zeer krachtige straalstroom (in de linker uitgang) waarvan de wind in deze straalstroom waarden haalt tot 400 km/h (!!). 


Op de prognosekaart van vanavond (hieronder) is goed te zien dat Ciara slechts een randdepressie is van de diepe depressie bij Groenland.




Tegen zondagmiddag komt de storm, intussen flink uitgediept, aan bij Schotland. Ciara maakt deel uit van een complex lagedrukgebied waarin drie diepe kernen te onderscheiden zijn (hieronder). Samen vormen ze één zeer uitgestrekt lagedrukgebied waarbij de isobaren over een zeer groot gebied nauw aan elkaar sluiten.Het bijhorende warmfront bereikt op deze kaart het oosten van België en daarachter komen we terecht in een warme sector waarin subtropische lucht wordt aangevoerd.


Tegen de avond (hieronder) ligt het dubbele koufront voor de Belgische kust. Achter deze fronten stroomt met een sneltreinvaart veel koudere polaire lucht vanuit Oost-Canada de Oceaan op en bereikt op deze kaart reeds Ierland.


Rond middernacht (hieronder) trekt het tweede koufront (grondfront) over de Benelux. De rode omcirkeling geeft de uitgestrektheid aan van het complex lagedrukgebied.


Ondanks het feit dat de storm zelf zich relatief ver van ons bevindt (over de Noorse Zee) halen we toch een dikke 7 Beaufort over de Benelux. Dit is deels te danken door de diepte van Ciara, maar anderzijds speelt ook de hoge luchtdruk over Zuid-Europa een rol. Immers, om de weerkaart hierboven is goed te zien dat de luchtdruk op piek van de storm over Zuid-Frankrijk zo'n 1025 hPa is. In combinatie met de zeer lage druk in het complex lagedrukgebied is er dus sprake van een zeer brede band met veel wind.