Opnieuw storm op komst?

Sommige media waarschuwen voor nieuw stormweer naar het weekend toe. De weerkaarten nopen nochtans tot wat meer nuance.

De vorige twee stormen (Ciara en Dennis) werden veroorzaakt door extreem uitgestrekte  lagedrukgebieden over de noordelijke Atlantische Oceaan. Die waren zo groot dat zowat gans West-Europa er mee te maken had en veel ontsnappen aan was er ook niet.

Normaal gezien zijn stormgebieden veel kleiner in omvang, en is er sprake van een relatief beperkt sterk windveld vlakbij zo'n depressiekern. Enkel de gebieden die vlakbij de depressie terecht komen hebben dan te maken met de felle windstoten.

I.t.t. de vorige twee stormsituatie tonen de weerkaarten deze week en komend weekend opnieuw het meer gangbare scenario met kleinere stormdepressies. Eind deze week zien we wel nog even een zeer sterke straalstroom (afbeelding hierboven) maar die is maar van korte duur en bovendien blijft de straalstroom grotendeels ten noorden van de Benelux. Hierdoor blijft het gebied met felle windstoten (grofweg meer dan 90 km/h) grotendeels benoorden onze regio (onderstaande kaart). De hoge druk  over Zuid-Europa lijkt ons voor al te veel onheil te beschermen deze keer.


Wordt het nu rustig op de weerkaarten? Nee, dat niet. De troposferische polar vortex blijft nog steeds erg actief en hierdoor is er van veel hogedrukweer geen sprake. Gans de week staat er een matige tot vaak vrij krachtige wind en periodiek zelfs krachtige wind met rukwinden die nog zo'n 80 km/h halen. Mocht één van de stormdepressies toch dichter voorlangs trekken kan dat wel even wat meer zijn maar voorlopig zitten er geen zware stormen meer op het programma.